CD nyomtatás, DVD nyomtatás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafikai tervezés
Fotózás
Nyomdai kivitelezés
Webshop és weboldal tervezés + optimalizálás 

A CD, DVD és Blu-Ray lemezek története

 

BEVEZETÉS, nagyon röviden

 

Egyszer talán még múzeumba kerülhet e könyv, és esetleg megírásának töredelmes órái imigyen gyümölcsöket teremnek majd. Ki gondol ma már a floppy lemezzel, még inkább annak elődjével, az 5 colos mágneslemezzel, netán a lyukkártáyval? No de ki fog gondolni 2050-re a CD, DVD és egyéb 12 cm kör alakú digitáis lemezekkel? – EZ A KÉRDÉS egyelőre nyitott marad. 2011-et írunk, és e sorok pötyögője felteszi, hogy a kerek lemezek éppen nem használatos oldala lesz vagy lehet az a faktor, mely miatt a vártnál jóval tovább megmarad majd a digitalizálásnak ez az eszköze. CD disc, DVD disc, CD lemez, DVD lemez, korong, digitális adathordozó, compact disc, blu-ray, nevezzük bárhogyan, egy biztos: a kiadónak egy 119 mm-es kör rendelkezésre áll arra, hogy harsány hangon, feltűnő módon beszéljen magáról. Esetleg egy weblapra invitálja a felhasználót, vagy csak egyszerűen márkanevét építse, címét tudatosítsa, egyszóval létezését jelentse a külvilág felé. Igen, mert van valami vonzó, valami kézzelfoghatóan személyes abban, ha valaki saját CD-t vagy DVD-t helyez a számítógépébe vagy egyéb célkészülékébe. Mert ha választania kell, hogy egy online letöltésért fizet 300 Ft-ot vagy inkább egy lemezért, az emberek nagy százaléka a lemezt részesíti előnyben. Szeretjük megfogni, tapintani digitális gyűjteményünket. Hogy miért? – Talán mert így hisszük el jobban, hogy birtokunkban van. Emellett praktikus és olcsó is, tehát tényleg csak tippelni tudunk, hogy mikorra jut a floppy disk és a lyukkártya sorsára a 12 vagy 8 cm-es, esetleg névjegykártya alakú digitális adathordozó. Lássuk hát ennek a megfogni kívánt eszköznek az esztétikai megjelenés, küllem szempontjából való metamorfózisait a filctollal való megjelöléstől a papírcímkén át az igényesnél igényesebb nyomatokig és szitázásig. De mielőtt erre térnénk, tekintsük át röviden, hogy mi is az a CD, DVD és Blu-ray lemez.

 

 

A CD

 

A CD (angolul Compact Disc, magyarul kompaktlemez) egy mintegy 700 MB kapacitású optikai adathordozó, mely adat, hang, kép, videó digitális tárolására használható.

Műszaki paraméterek, a CD-k fajtái

Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Először a 115 mm volt a szabvány, de 1979 után a 120 mm-es változat maradt a végleges. Forgalmazásuk 1982-ben kezdődött. Vastagsága 1,2 mm körül van, de itt kisebb-nagyob eltérések mutatkoznak, ami bizonyos típusú CD nyomtató készülékeknél az adagolási metódus miatt sok problémát okozhat. Ennélfogva ezeket a készülékeket érdemes 1 bizonyos típusú lemez használatára kalibrálni, ami jobb esetben valami minőségileg bizonyított márka, pl. a Taiyo Yuden lesz. A 12 cm-es normál méret mellett látezik Mini–CD lemez (8 cm) és úgynevezett névjegykártya lemez (többféle típusukról bővebben később).

 

 Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be. Erre a célra infravörös lézerfényt alkalmaznak. Ezek fényét irányítva az adathordozó rétegen maradandó elváltozások (pitek) keletkeznek. Az adatok visszaolvasása ugyancsak lézerfény segítségével valósul meg, ami viszont már nem olyan erős, hogy elváltozást okozzon a felületen. A lemez adathordozó festékrétegéről visszaverődő fényt az elektronikai olvasó fejegysége érzékeli. Amikor az olvasó egy pit felett van, akkor csökkent fényerősséget észlel. Az úgynevezett „land” fölött a fény erősen visszaverődik. A CD kódrendszerében a pit-land vagy land-pit átmenet jelenti a kettes számrendszerbeli 1-et, az átmenet hiánya (amikor nem változik a visszavert fény ereje) pedig a 0-t.

A CD-k a következő típusokba sorolhatók:

  • Préseléses eljárással készült (csak olvasható)
  • CD-R (olvasható és írható)
  • CD-RW (olvasható, írható, újra, - illetve felülírható, törölhető)

A tartalom alapján a következő fajták léteznek:

  • CD-DA (CD-Digital Audio, hanganyag tárolására)

CD+G (CD+Graphics), CD+MIDI, CD Text (a hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz(hat)), CD-Extra (más néven Cd Plus, hanganyagot és – általában ehhez kapcsolódó – számítógépes adatokat is tartalmaz), HDCD (High Definition CD)

  • CD-ROM (adatok tárolására) az adatok az audió CD-hez képest eltérő módon kerülnek tárolásra

CD-ROM, CD-i (interaktív CD), Video CD, SVCD (Super VideoCD), Photo CD

 

A CD technológia megtervezéskor az egyik legfontosabb nehézség a hibás bájtok kiszűrése volt. Ennek megoldására minden bájtot egy 14 bites sorozatra cserélnek (ezt hívják EFM-nek). Így ellenőrizni lehet az adat sértetlenségét, de a módszer azt is garantálja, hogy ne követhesse egymást túl sok (10-nél több) nullás bit (mert azok kiolvasása során az optikai fej pontatlanul számolhatna).

<ide írni komolyabb adatokat>

  • Az audió CD-k lejátszásásakor az adatok átfutnak egy digitális-analóg konverteren (DAC), ami egy értékbők egy adott szintű feszültséget állít elő.

Az idők folyamán a CD-k sok változáson mentek át mind a kapacitást, mind pedig a szerkezeti felépítést illetően. Az újraírható CD-k megjelenésekor az optikai olvasófejen is változtatni kellett. Ezeknél törölhető lemezanyagot kell használni, amely képes visszanyerni eredeti állapotát. Az újraírható CD-k (CD-RW) felülete tükröződő, ami egy különleges festékkel van bevonva. Az író három, különböző erősségű lézersugárral rendelkezik. Az egyik (a leggyengébb) az olvasó lézer, amely nem változtatja meg a CD-t. A másik (a legerősebb), az író lézerfény, mely annyira felmelegíti a festékréteget, hogy az opálossá válik, s így később a lézersugár nem tud visszaverődni a CD felületéről. A törlő lézer erőssége a másik kettőé között van. Ez csak annyira melegíti fel a CD-t, hogy amikor a felső réteg lehűl, átlátszó legyen.

Ezeknek a CD-knek az 1-es és 0-s értékei nem annyira térnek el egymástól, mint az egyszer írhatóknál, így olvasásuk valamivel komplikáltabb. Az olvasónak érzékenyebbnek kell lennie és először be kell magát kalibrálnia a CD elején található szakaszokkal

A CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory) az 1980-as évek végén piacra dobott digitális adathordozó, 12 cm-es korong lemez.

Csak olvasható (véglegesített) média. Két módon készülhet:

  1. Gyári préselt lemez: Általában nagy példányszámban készült lemezek (előállításuk 1000 fölötti darabszám esetén gazdaságos). Az adathordozó rétegbe sablonnal (stamper, nyomólemez) préselik a jeleket, mint ahogyan az a répgi bakelit lemezek esetén is történt.
  2. Sokszorosítási eljárással készült lemez (másolás): Számítógéppel, manuális vagy automata CD sokszorosítóval vagy DVD sokszorosítóval (pl. Vinpower Digital, Primera, Rimage, TEAC, Verity Systems, IMT, LSK stb.) vagy asztali CD- vagy DVD-íróval készül. Az adathordozó rétegbe lézer segítségével égetik a jeleket.

A CD meghajtók eleinte 200-530 fordulatot tettek meg az olvasófej alatt. Ezeket nevezték el később 1x-es (egyszeres) lejátszóknak vagy drive-oknak. Később a gyorsabb adatrögzítés kedvéért piacra hozták a dupla sebességgel pörgetett CD-t, ami immár a 2x-es elnevezést kapta. A technika fejlődésével sorra jelentek meg az egyre nagyobb fordulatszámon működő olvasók. Az 52x-es CD fordulatszáma percenként 10 700. Egy 12 centiméter átmérőjű CD korong esetében ez a fordulatszám 242 km/óra sebességnek felel meg.

Megjegyzendő, hogy eleinte külön gyártották a csak olvasási funkcióval, illetve az olvasási és írási funkciókat egyszerre ellátó meghajtókat. Az évek során az írók annyira elterjedtek és áruk annyira lecsökkent, hogy a csak olvasói funkciót kínáló eszköz kiesett a gyártásból.

1149 Budapest, Egressy út. 67/a Tel: +36 1 787-09-32 Fax: +36 1 787-09-33
2007 © szuperlemez.hu CD nyomtatás, DVD nyomtatás Megújuló hírportál! Fenntartható fejlődés